Je loopt al een tijd met het idee rond om vegetariër te
worden, of zelfs voor vegan te gaan. Maar als je inspiratie en ideeën zoekt op
internet, raak je al snel ontmoedigd. Want wat is dat allemaal en waar koop je dat
en hoe maak je het? Tofu of Tempeh, dat klinkt als geitenwollensokkenvoer. Avocado’s,
is dat niet slecht voor de lijn? En wat in vredesnaam is chiazaad? In je
zoektocht naar een nieuw eetpatroon word je al gauw uitgedaagd om een healthtrip
te maken of een 30 days vegan challenge, en kijk je stomverbaasd naar poké
bowls en mealprepping, terwijl jij gewoon geen beestjes meer wil eten of iets
wil doen aan je hoge bloeddruk of het klimaat. En hallo, jij hebt toevallig ook
nog een baan en een gezin, waar moet je de tijd vandaan halen om dat allemaal
te gaan doen?
Vegetarisch of veganistisch eten is niet zo moeilijk als het
lijkt. Je moet alleen wel je hele manier van denken over voedsel omgooien. Je bent opgegroeid met het idee dat biefstuk goed is voor je ijzergehalte en
dat je van 3 maal daags een glas melk niet alleen een melksnor krijgt, maar ook
sterke botten. Jaarlijkse rituelen als BBQ op een warme zomerdag en gourmetten
of fonduen met Kerstmis krijgen ook een ander karakter en wat moet je eten als
je in een Grieks restaurant zit of in een fastfoodtent? Los daarvan zal je
partner of kind zich misschien met hand en tand gaan verzetten tegen je nieuwe
voornemen om een gezonder leven te gaan leiden. Veganistisch eten, is dat niet
met rauwkost en bonen? En wat kost dit allemaal wel niet?
Nee. Veganistisch eten is niet alleen rauwkost en bonen. En
het hoeft ook niet moeilijk of duur te zijn. Begin gewoon met een eerste kleine stap. Op
zaterdag.
Zaterdaglunch
Het is zaterdag, de zon schijnt, je hebt een uurtje
sportschool achter de rug (oké, dit zeg ik omdat het goed staat, maar ik kom
net uit mijn bed) en je hebt honger. Je opent de koelkast. Gemak roept je toe:
een ei met spek, oeh, daar heb je wel zin in na een vrijdagavond flink drinken
met je collega’s. Maar je hebt gisteren braaf je eerste ingrediënten in huis
gehaald voor een nieuw leven. Een leven zonder te hoog cholesterol, het roer
moet om. Zuchtend trek je de groentenlade open.
Je zaterdagbroodje:
1 pompoenbroodje
Een halve eetrijpe avocado
1 tomaat
Een handje rucola
Muhammara
Als je het in huis hebt: pijnboompitjes, voor de leuk
Iets over de ingrediënten
Het meeste brood is vegan, dus ga los op broodsoorten,
liefst zo donker en vers mogelijk, met pitten, zaden, noten, alles kan, is
heerlijk, en je poept er goed van. Ga altijd voor volkorenbrood, dat is het
gezondst. Soms bevatten broodjes als pistoletjes melkpoeder, let hier op, als
je dat belangrijk vindt. Ik ben verslaafd aan pompoenbroodjes, met van die
lekkere groene pitten, maar elk ander broodje kan natuurlijk ook. Het is
belangrijk dat de tomaat rood en sappig is en niet zo’n bleek waterbommetje
voor een dumpprijs. Ga bijvoorbeeld voor een pomodori- of kerstomaat, of google
eens naar andere lekkere soorten. Rucola is net zoiets als Griekse harswijn of
verse olijven, je houdt ervan of niet. Het heeft een beetje pittige en bittere
smaak en combineert goed met tomaatrijke gerechten. Mijn schoondochter haat het
en omdat het zo’n lieve meid is, zorg ik dat ik alle rucolablaadjes uit haar broodje
of wrap heb geplukt voor ik het op tafel zet. Dan de Muhammara. Een spread van
gemalen paprika’s, walnoten en granaatappel. Klinkt raar, is heerlijk. Tot slot
de avocado. Een supergezonde vrucht. Een
geweldige bron van vezels, vitamines, kalium en goede vetten. Bladiebla, denk
jij, want zoiets flauws en snotterigs heb je nog nooit gegeten. Maar wat is nou
het geheim? Mix de avocado altijd met iets pittigs. Vers gemalen peper, rucola
of ja, die Muhammara (alle 3 mag ook). Ondanks het feit dat een avocado bestaat
uit goede vetten, zou ik de consumptie beperken tot 3 of 4 keer per week een
halve, al met al zitten er nog aardig wat calorieën in en dat willen we nu ook
weer niet.
Stapel alles op elkaar en je zaterdaglunch is klaar. Heerlijk
met een vegan koffie verkeerd, maar daarover volgende keer meer.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten