Havermoutpap. Ik lust het niet. En geloof me, ik heb het
meerdere malen geprobeerd, want havermout is gezond. Echt gezond, niet hip
gezond. Het helpt met het verlagen van je bloeddruk en je cholesterolwaardes,
het gaat de ontwikkeling van diabetes-2 tegen (mits je niet elke avond er een
patatje mét achteraan mikt), het is goed voor de prikkelbare darm, enz., enz.
Maar het smaakt naar hondenkots! Ik hou het niet binnen, echt niet. Als kind
lustte ik al geen pap, zelfs geen lammetjespap zonder klontjes, waar mijn
moeder zo haar best op deed. Nu ben ik al jaren volwassen, maar als ik havermoutpap
eet, zelfs met de zoetige sojamelk en wat nepsuiker, ga ik kokhalzen. Vanwege
de glorieuze gezondheidsvoordelen dwong ik mezelf wekelijks een bordje weg te
kanen, gevolgd door een flinke dosis koffie om het weg te spoelen, maar sinds
kort heb ik een betere oplossing: rauwe havermout.
Mijn lievelingsontbijt
150 ml sojayoghurt
Handvol granola
Eetlepel chiazaad
Vers fruit
Handje havermout
Over de ingrediënten
Sojayoghurt is lekker. Je mist gewone yoghurt, zelfs die
fijne Griekse, helemaal niet. Er zijn meerdere smaakjes in te verkrijgen, maar
ga voor de ongezoete als je een gezellige dunnerd wil worden. Zelf houd ik het
meest van de vanilleyoghurt, maar dat is niet zo goed voor mijn vetjes, dus die
is verbannen naar de zondag. Granola is een verhaal apart. Zoveel soorten, smaken.
Ik koop de Eat Natural zaden en noten variant. Duur (bijna 4 euro en mijn
dochter eet het ook), maar zo lekker. Chiazaad is zo’n hip dingetje dat ze een
superfood noemen. Het lijkt op maanzaad. Het zou de spijsvertering afremmen (daar merk ik niks van, ik ren naar de WC 'as we speak') en de omzetting van koolhydraten naar suikers vertragen,
waardoor er minder insuline hoeft te worden aangemaakt en de bloedsuiker- en hormoonspiegel
stabieler blijft. Je houdt langer een verzadigd gevoel (merk ik ook niks van)
en door de omega 3 vetzuren is het een natuurlijk middel tegen hoge bloeddruk
en cholesterol. En voor al die mensen die denken dat een veganistisch
voedingspatroon een tekort aan calcium en eiwitten oplevert, eet chiazaad!
(Niet meteen een potje achterover slaan, maximaal 2 eetlepels per dag, meer
niet.) Dan het fruit: appel, banaan, bosbessen, frambozen, aardbeien,
diepvries of vers, heerlijk en gezond.
Tot slot voeg je een handje havermout toe en husselt de boel
door elkaar (want het echte leven is geen
Instagramplaatje). Lekker, gezond en gemakkelijk, wat wil je nog meer (behalve cheesecake)?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten